Logopedie

Logopedie bij KlinkR

Als logopedisten houden we ons bezig met het onderzoeken en behandelen van problemen in de communicatie. Je kunt daarbij denken aan: het niet goed uit kunnen spreken van letters, moeite hebben met het goed formuleren van zinnen of het goed kunnen begrijpen van een verhaal. Ook een hese stem of stotterend spreken kan ervoor zorgen dat een gesprek niet prettig verloopt. 

De oorzaken voor problemen in de communicatie kunnen op verschillende vlakken liggen. De logopedisten kennen daarom verschillende behandelgebieden, namelijk; stem, spraak, taal, gehoor en slikken. Daarnaast beschikken onze logopedisten over voldoende expertise om ook lees- en spellingproblemen te behandelen.

Stem

Stemklachten, wat kan ik me daar eigenlijk bij voorstellen? Stemklachten uiten zich op veel verschillende manieren. Denk bijvoorbeeld aan een wegvallende stem, een hese of schorre stem. In alle gevallen is het niet prettig en soms zelfs slecht voor je stembanden.

Meer informatie over stem

Afwijkende mondgewoonten

We spreken in de logopedie van ‘afwijkende mondgewoonten’ wanneer de mond-, tong- en lipspieren afwijkende bewegingen maken. Voorbeelden van afwijkende mondgewoonten zijn open- mondgedrag, afwijkend slikken (tongpersen) en duimzuigen.

Meer informatie over afwijkende mondgewoonten

Slikken

Bij het eten en drinken moeten alle spiergroepen in je mond- en keelgebied nauw samenwerken. Als één van deze spiergroepen niet goed werkt, kun je je verslikken. Ook kun je hierdoor moeite hebben met kauwen en/of met het verzamelen van voedsel in je mond. Slikproblemen kunnen lichamelijke gevolgen hebben zoals ongewenst gewichtsverlies of een longontsteking.

Meer informatie over slikken

Spraak

Als je niet altijd verstaanbaar bent voor je omgeving, kan logopedie therapie een groot verschil maken. Voorbeelden van spraakproblemen zijn: articulatieproblemen, stotteren, broddelen en een vertraagde spraakontwikkeling.

Meer informatie over spraak

Taal

Wanneer je problemen ondervindt met ‘taal’ kan het soms heel lastig zijn om te communiceren met de wereld om je heen. Logopedie kan dan een uitkomst bieden!

Meer informatie over taal

Corona update

We nemen de zorgplicht naar onze cliënten, maar ook naar onze omgeving erg serieus. Dit houdt in dat we in ieder geval per direct cliëntencontact gaan vermijden tot 28 april 2020. De geplande afspraken worden vervangen door telefonische consulten/tele-logopedie middels FaceTime/Skype/whatsapp videobellen: alle cliënten die een afspraak hebben staan worden door de behandelend logopedist op de afgesproken tijd gebeld. Daarnaast wordt elke week huiswerk verstuurd via de e-mail. Nieuwe cliënten kunnen zich blijven aanmelden via de mail of telefonisch. Er zal dan contact met je worden opgezocht om een passende planning te maken voor de therapie.


We krijgen tot dusver erg positieve reacties over onze tijdelijk nieuwe aanpak, maar we hopen uiteraard dat we onze clienten weer z.s.m. fysiek kunnen zien, want we missen jullie wel.


We blijven voorlopig op deze manier behandelen, dit geldt zolang de landelijke adviezen, betreffende de sluiting van scholen, van kracht zijn. Alvast dank voor het begrip en hopelijk kunnen we er op deze manier toch nog voor jullie zijn.


Groet, het KlinkR team