Logopedie

Logopedie bij KlinkR

Als logopedisten houden we ons bezig met het onderzoeken en behandelen van problemen in de communicatie. Je kunt daarbij denken aan: het niet goed uit kunnen spreken van letters, moeite hebben met het goed formuleren van zinnen of het goed kunnen begrijpen van een verhaal. Ook een hese stem of stotterend spreken kan ervoor zorgen dat een gesprek niet prettig verloopt. 

De oorzaken voor problemen in de communicatie kunnen op verschillende vlakken liggen. De logopedisten kennen daarom verschillende behandelgebieden, namelijk; stem, spraak, taal, gehoor en slikken. Daarnaast beschikken onze logopedisten over voldoende expertise om ook lees- en spellingproblemen te behandelen.

Stem

Stemklachten, wat kan ik me daar eigenlijk bij voorstellen? Stemklachten uiten zich op veel verschillende manieren. Denk bijvoorbeeld aan een wegvallende stem, een hese of schorre stem. In alle gevallen is het niet prettig en soms zelfs slecht voor je stembanden.

Meer informatie over stem

Afwijkende mondgewoonten

We spreken in de logopedie van ‘afwijkende mondgewoonten’ wanneer de mond-, tong- en lipspieren afwijkende bewegingen maken. Voorbeelden van afwijkende mondgewoonten zijn open- mondgedrag, afwijkend slikken (tongpersen) en duimzuigen.

Meer informatie over afwijkende mondgewoonten

Slikken

Bij het eten en drinken moeten alle spiergroepen in je mond- en keelgebied nauw samenwerken. Als één van deze spiergroepen niet goed werkt, kun je je verslikken. Ook kun je hierdoor moeite hebben met kauwen en/of met het verzamelen van voedsel in je mond. Slikproblemen kunnen lichamelijke gevolgen hebben zoals ongewenst gewichtsverlies of een longontsteking.

Meer informatie over slikken

Spraak

Als je niet altijd verstaanbaar bent voor je omgeving, kan logopedie therapie een groot verschil maken. Voorbeelden van spraakproblemen zijn: articulatieproblemen, stotteren, broddelen en een vertraagde spraakontwikkeling.

Meer informatie over spraak

Taal

Wanneer je problemen ondervindt met ‘taal’ kan het soms heel lastig zijn om te communiceren met de wereld om je heen. Logopedie kan dan een uitkomst bieden!

Meer informatie over taal

Corona update

We nemen de zorgplicht naar onze cliënten, maar ook naar onze omgeving erg serieus. Dit houdt in dat we in ieder geval onze zorg op de locaties en praktijken verder opschalen. Wij houden uiteraard rekening met de RIVM voorschriften. We schudden geen handen, wij zorgen voor voldoende afstand tijdens de behandeling en wassen extra vaak onze handen.

Mocht je klachten hebben als verkoudheid, hoesten of koorts, dan vragen wij je om de behandeling telefonisch af te zeggen bij de behandelend logopedist. De behandeling wordt dan via telelogopedie vervolgd.


Groet, het KlinkR team