Slikken

Bij het eten en drinken moeten alle spiergroepen in je mond- en keelgebied nauw samenwerken. Als één van deze spiergroepen niet goed werkt, kun je je verslikken. Ook kun je hierdoor moeite hebben met kauwen en/of met het verzamelen van voedsel in je mond. Slikproblemen kunnen lichamelijke gevolgen hebben zoals ongewenst gewichtsverlies of een longontsteking.

Slikproblemen op latere leeftijd hebben verschillende oorzaken. Zo kan een beroerte, ziekten als MS of Parkinson, of de gevolgen van een infarct er voor zorgen dat je niet meer makkelijk kunt slikken.

De behandeling

Voordat we met de behandeling beginnen maken we eerst een diagnose van het slikprobleem. Je krijgt adviezen met betrekking tot bijvoorbeeld je houding tijdens de maaltijd, de consistentie van het voedsel en de wijze van aanbieden.

We leren je de bewegingen en coördinatie van je lippen en tong te verbeteren om het risico op verslikken te verminderen. Voor de behandeling van slikproblemen werken we veel samen met multidisciplinaire teams, zoals diëtisten, fysiotherapeuten en KNO-artsen. Hierdoor kunnen we je de beste zorg bieden.

Corona update

We nemen de zorgplicht naar onze cliënten, maar ook naar onze omgeving erg serieus. Dit houdt in dat we in ieder geval per direct cliëntencontact gaan vermijden tot 28 april 2020. De geplande afspraken worden vervangen door telefonische consulten/tele-logopedie middels FaceTime/Skype/whatsapp videobellen: alle cliënten die een afspraak hebben staan worden door de behandelend logopedist op de afgesproken tijd gebeld. Daarnaast wordt elke week huiswerk verstuurd via de e-mail. Nieuwe cliënten kunnen zich blijven aanmelden via de mail of telefonisch. Er zal dan contact met je worden opgezocht om een passende planning te maken voor de therapie.


We krijgen tot dusver erg positieve reacties over onze tijdelijk nieuwe aanpak, maar we hopen uiteraard dat we onze clienten weer z.s.m. fysiek kunnen zien, want we missen jullie wel.


We blijven voorlopig op deze manier behandelen, dit geldt zolang de landelijke adviezen, betreffende de sluiting van scholen, van kracht zijn. Alvast dank voor het begrip en hopelijk kunnen we er op deze manier toch nog voor jullie zijn.


Groet, het KlinkR team