Slikken

Bij het eten en drinken moeten alle spiergroepen in je mond- en keelgebied nauw samenwerken. Als één van deze spiergroepen niet goed werkt, kun je je verslikken. Ook kun je hierdoor moeite hebben met kauwen en/of met het verzamelen van voedsel in je mond. Slikproblemen kunnen lichamelijke gevolgen hebben zoals ongewenst gewichtsverlies of een longontsteking.

Slikproblemen op latere leeftijd hebben verschillende oorzaken. Zo kan een beroerte, ziekten als MS of Parkinson, of de gevolgen van een infarct er voor zorgen dat je niet meer makkelijk kunt slikken.

De behandeling

Voordat we met de behandeling beginnen maken we eerst een diagnose van het slikprobleem. Je krijgt adviezen met betrekking tot bijvoorbeeld je houding tijdens de maaltijd, de consistentie van het voedsel en de wijze van aanbieden.

We leren je de bewegingen en coördinatie van je lippen en tong te verbeteren om het risico op verslikken te verminderen. Voor de behandeling van slikproblemen werken we veel samen met multidisciplinaire teams, zoals diëtisten, fysiotherapeuten en KNO-artsen. Hierdoor kunnen we je de beste zorg bieden.

Corona update

We nemen de zorgplicht naar onze cliënten, maar ook naar onze omgeving erg serieus. Dit houdt in dat we in ieder geval onze zorg op de locaties en praktijken verder opschalen. Wij houden uiteraard rekening met de RIVM voorschriften. We schudden geen handen, wij zorgen voor voldoende afstand tijdens de behandeling en wassen extra vaak onze handen.

Mocht je klachten hebben als verkoudheid, hoesten of koorts, dan vragen wij je om de behandeling telefonisch af te zeggen bij de behandelend logopedist. De behandeling wordt dan via telelogopedie vervolgd.


Groet, het KlinkR team